Balon Balığı Şişerken Nefesini Tutmuyor

Balon Balığı Şişerken Nefesini Tutmuyor

Balon balığı, yakınlarda bir tehdidin varlığını hissettiğinde dikenli derisi dakikalar içinde küre şeklini alır. Balon balığının şişmesi onu yem olma riskinden kurtarır. Küre şeklini aldığında balon balığı tıpkı derin bir nefes çekip nefesini tutmuş gibi görünür. Ama aslında şişmişken de nefes alıp vermeye devam eder.

Balon balıkları, genişlemek için esnek midelerini hızlıca su ile doldurabilirler. “Kayıp Balık Nemo” filminde balon balığı karakterindeki Bloat, anında su topu gibi şişerek komik şekilde suda süzülmeye başlardı. Ama balon balıklarını şişiren şeyin hava olmadığı ortaya çıktı.

1. finding-nemo-bloat

Araştırmacı Georgia McGee, bu konu hakkında şöyle söylüyor:

     Eski araştırmalarda balon balıklarının nefeslerini tutarak genişlediğini iddia edilirdi. Biz su yutarak midesini şişirme ihtimaline odaklandık. Havayı tutuyor olsaydı, balon balığının vücudunun hayati organlarında oksijen yetmezliği yaşanmaması için yalnızca kısıtlı bir süre şişik kalabilirdi.

2014-12-24 14_43_43-Balon Baligi - Microsoft Word (Ürün Etkinleştirilemedi)

 

Araştırmacılar, araştırmak için 8 adet kara-palan (Canthigastervalentini) cinsi balon balığını havuza aldılar. Burada balon balığının şişişini ağır çekim kameralarıyla dört kat yavaşlatılmış olarak görüntülediler. Balon balığının nefesini tutup tutmadığını anlamak için oksijen tüketim oranını tarttılar. Bunun için de havuzdaki sudaki oksijen miktarını ölçtüler. Tüm bunların sonucunda balon balığı şişerken aynı zamanda nefes alıp verebildiğini kanıtladılar.

Mc Gee, “bu türler, şişmiş durumdayken bile geniş bir oksijen alıp verme kapasitesine sahiptir” diyor. Yani balon balığı, neredeyse bir futbol topu kadar şişikken bile solungaçlarıyla nefes alabiliyor.

Araştırmadaki bir diğer bilim adamı olan Andrew Greacey keşifleri konusunda şöyle diyor:

Bu güzel bir çalışma oldu. Daha önce herkes balon balıklarının nefesini tutarak şiştiğini sanıyordu.

You May Have Missed